Het Sjaolhuus is toegankelijk op elke 1ste en 3de zondag van de maand van 10 tot 13u (met uitzondering van juli en augustus en op feestdagen) en steeds op afspraak.

Soennes & Swaerdes maakte in september 2020 een doorstart als Erfgoedbeweging. Het documentatiecentrum bevond zich alsdan in het gemeentehuis. Door omstandigheden drong zich in 2021 een verhuis op. Het gemeentebestuur bestemde het voormalige schoolhuis dat achtereenvolgende functies kende (als woning voor het schoolhoofd, bibliotheek, kunstkring het Zolderke en secretariaat voor de lagere school) tot Erfgoedhuis het Sjaolhuus. De verhuis werd door Soennes & Swaerdes met hulp van de gemeentelijke technische dienst en in coördinatie van onze conservator Frans uitgevoerd.

Op 22 april 2022 vond de officiële opening plaats gelijktijdig met het project Lei-Pad & Griffel, een scholenproject en een tentoonstelling ter gelegenheid van de Erfgoedweek. Het documentatiecentrum wordt door Soennes & Swaerdes beheerd.

Sedert november 2023 is ook het (Klooster)klasje uit het midden van vorige eeuw terug uit haar as verrezen. Dit klasje, op slechts 70 m van het Sjaolhuus, is eveneens toegankelijk op elke 1ste en 3de zondag van de maand van 10 tot 13u (met uitzondering van juli en augustus en op feestdagen) en steeds op afspraak.

Soennes & Swaerdes – Erfgoedbeweging Zutendaal
Erfgoedhuis ‘t Sjaolhuus
Schoolstraat 8
B-3690 Zutendaal
Tel. +32 (0)89 62 94 53
info@soennesenswaerdes.be
https://soennesenswaerdes.be/
fb: Soennes & Swaerdes