Sint-Rochuskapel

Onze-Lieve-Vrouw van Banneux kapel

Beers kapel

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes kapel

Jaone’s kapel

Vierlandsherensteen

Paalsteen

Huizen en mensen:

Hoeve Maastrichterstraat

foto: Schlusmans, Frieda op 01-11-1978
Click hier voor de ligging op Google Maps

Langgestrekte hoeve, uit de 19de eeuw (aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed sinds 01/02/2018 – zie Beeldbank Vlaanderen is erfgoed) met ordonnantie: woonhuis – dwarsschuur – stal. Gaaf bewaarde omgeving met waterput, poel, twee lindebomen en boomgaard aan de achterkant van de hoeve. Zeven traveeën en één bouwlaaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen). Het huidig uitzicht is het resultaat van de wederopbouw na een brand in 1911. Bakstenen gebouw met brede mergelstenen speklagen. Aangepaste gevelordonnantie. Linkerzijgevel met aandak en vlechtingen. Recentere dienstgebouwen ertegenover.

Woushoeve

bron & foto: Schlusmans, Frieda op 01-01-1977
Click hier voor de ligging op Google Maps

Wouter (Wous) (1796-1848), landbouwer, was de naamgever van deze hoeve

Langgestrekte hoeve, met huidig uitzicht uit de 19de eeuw, doch oudere kern (aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed sinds 01/02/2018 – zie Beeldbank Vlaanderen is erfgoed) Ordonnantie: dwarsschuur-stal-woonhuis. Negen traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Bakstenen gebouw met brede mergelstenen speklagen in woonhuis en dwarsschuur. Steekboogvensters en -deur (strek), stalpoort onder gebogen houten latei, rechthoekige staldeur en schuurpoort onder houten lateien. Vernieuwde stal en rechterzijgevel. Recente dwarsschuur, op een gevelsteen gedateerd 1922, haaks op de eerste travee.

Bronzen Gedenkplaat Pater Jozef Schrijvers

Hoeve Jaone

Christiaan Lambie (Jaon), landbouwer, herbergier en ongehuwd, was burgemeester in de periode 1893-1904. De dienstknecht Joannes Gorisssen trouwde met Dymphna Noven en vergregen het goed.
Langgevelhoeve en schuur (rond 1800 ? met mergel speklaag) met schermbomen van essen en lindedreef.
Kapel aan de straatkant.
Aan de achterkant/overkant loopt een beek van de mèèr en vormt de bron voor de Broekerbeek.

Woudmeesterswoning Heywyck

Bron: Verwinnen, Katrien, 02-02-2011, ©Vlaamse Gemeenschap
Auteursrechten: All rights reserved

Voormalig jachthuis als restant van een eind 18de- of begin 19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen (nog niet aanwezig op de Ferrariskaart (circa 1770-1778), maar wel op het primitief kadaster (circa 1840), gelegen in een grote tuin, ten westen afgezet met oude haagbeuk en tegen de straatzijde verschillende bomen. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1841) voorkomend als “Heiwyk Ferme”, later “Heywyck”.

Bron: Verwinnen, Katrien (2011)
Auteursrechten: All rights reserved