Deel je ideeën omtrent de inhoud van de “Canon van Zutendaal” met ons met een mailtje naar info@soennesenswaerdes.be

“Te Zutendaal, grens van Kempen en leemstreek, luidde men vroeger de grote klok, als men een piering vond. En een kraai, die een nest bouwde in de Zutendaler bossen en juist begeven was met de zorgen van de kinderkamer, had zich een piering gevangen in het nabije vette Munsterbilzen. Ze vloog thuiswaarts en de piering kronkelde zich wanhopig rond haar bek en wreef zijn ringen rond haar ogen. Niet gère bij! ‘Houd U stil’, zei de kraai,
‘of ik laat U vallen’. ‘Waar zijn we’, vroeg de piering. ‘Boven de Kempen, in Gewaai’. ‘Neen, dan niet, vreet me dan maar liever op’.”

Begin mei stelde een fiere Vlaamse minister de intussen veelbesproken Vlaamse Canon voor aan het publiek. Een dikke turf van meer dan 300 bladzijden met 60 vensters of thema’s, die je de mogelijkheid geeft om op relatief korte tijd de belangrijkste
gebeurtenissen, personen, feiten uit de geschiedenis van Vlaanderen chronologisch te leren kennen.

Het woord ‘canon‘ komt uit het Grieks en betekent ‘meetlat’ , ‘richtsnoer’. Een canon geeft dus aan wat belangrijk genoeg is om door een gemeenschap, een volk, een groep mensen gelezen, bekeken, beluisterd of gekend te zijn. Een canon vertelt de geschiedenis en cultuur van een bepaald gebied. En ja, ook wij gaan een poging wagen om een volwaardige Canon van Zutendaal samen te stellen.

Hoe gaan we dat doen? In de eerste plaats roepen we de hulp in van onze leden en sympathisanten. Jullie dus. We zullen, net als bij de Vlaamse Canon, met thema’s, hoofdstukken en blikvangers werken. En keuzes moeten maken.

De vrij recente ontdekking van Celtic Fields op de Roelerheide geeft aan dat er zo’n 2500 tot 3000 jaar geleden in Roelen al mensen woonden en er hun (graan)akkertjes (Celtic Fields of raatakkers) bewerkten.

We vertrekken van het huidige Zutendaal, zoals dat vandaag bestaat, en geven alvast een voorzet waarvan we denken dat die onderwerpen omvat die zeker aan bod moeten komen:

Neen, als je een onderwerp weet dat in de Canon van Zutendaal opgenomen kan worden dan hoeft de grote klok niet geluid te worden zoals geschreven staat in het boek ‘De Limburgsche Kempen” uit 1936. Met de ‘piering’ is het uiteindelijk ook goedgekomen. Hij is nu graag in Zutendaal.
Zodus … een mailtje of telefoontje volstaat. Wie inspiratie wil opdoen en de Canon van Vlaanderen wil inkijken die kan dat doen in het schoolhuis. Nog een prettige vakantie.

Adellijke families en notabelen hadden tijdens de eerste helft van de 20ste eeuw in de Limburgse Kempen een aaneengesloten jachtgebied van ongeveer 30.000 ha. Hun aanwezigheid en activiteiten waren de kiem voor de latere Sint-Hubertusvieringen. (uit: Carnets d’un veneur en bruyère – Trente ans de laisser-courre en Campine – dagboek van chevalier Édouard Lagasse de Locht)

Deel je ideeën omtrent de inhoud van de “Canon van Zutendaal” met ons met een mailtje naar info@soennesenswaerdes.be