Mariabeeld Hesselsberg (*)

Tekening Jean-Marie Beckers – Klik hier voor de ligging op Google Maps

Hesselsberg, dat een heel begrip geworden is in onze gemeente, is het doel van een mooie wandeling vanwaar men een prachtig zicht heeft over het Haspengouwse. Boven op de berg staat op een voetstuk van 1 m 50 hoog een majestatisch beeld (zes meter) van O.L.Vrouw. Het is het werk van beeldhouwer E. Nulens en werd er in 1954 geplaatst. Voorheen werd op initiatief van pastoor Th. Vandebeeck hier een Mariabeeld geplaatst. Dit beeld was afkomstig van de versiering ter gelegenheid van de zevenjarige Mariafeesten te Bree. Mgr. Kerkhofs was dit beeld komen wijden. In die tijd was er sprake van op deze plaats een KSA-burcht te bouwen. Het materiaal was al gedeeltelijk ter plaatse en het oprichten van dit beeld was de eerste stap naar het begin der bouwwerken. Omwille van vele narigheden bracht men echter niets van deze plannen ten uitvoer. Het eerste beeld, niet gehard tegen weer en wind, hield niet lang stand en werd vervangen door het huidige.

Eens per jaar in het begin van de maand oktober vertrekt, vanuit de kerk, een kaarskensprocessie naar de top van de berg. Het is een indrukwekkend zicht, een sliert van honderde brandende kaarsjes, die zich door het duister voortbewegen naar de top van Hesselsberg.

Luikse omwenteling …

(*) Uit: Inventaris van de kleine monumenten te Zutendaal van Clement Put

Onze-Lieve-Vrouw van Fatima kapel

Herdenkingsmonument oorlogsslachtoffer Martinus Nijs

Openluchttheater Mariapark

Klik hier voor de ligging op Google Maps

Het enthousiasme voor het openluchtspel “Maria van het Zoete Dal” van pater Jozef Boon uit 1943 was zo groot dat Jan Bijnens de Beukenberg ter beschikkingstelde voor de realisatie van een openluchttheater. Op 25 augustus 1946 had de plechtige inwijding van het Mariapark plaats en kreeg het Mariaspel deze nieuwe locatie. In 1949 kwam een opvolger ‘Het groote Wereldtoneel” van P.Caldéròn omgevormd tot een Mariaspel dat tot in 1953 geregeld werd opgevoerd. Door toevoeging van 5 rozenkranskapelletjes in 1947 werd het geheel herschapen tot een Mariapark.

Schans in de Daal

Voor meer info zie: Schans uit 17de eeuw

Dorperbemd

Klik hier voor de ligging op Google Maps

Dit is een natuureducatief park dat door de nabijgelegen scholen kan gebruikt worden voor buitenactiviteiten. In dit alternatief park werd een hoogstamboomgaard aangelegd en tref je enkele amfibieënpoeltjes. Ze Zutendaalbeek is eveneens duidelijk aanwezig en afgeboord met knotwilgen. Volkstuintjes, een hondenuitloopweide en een missionarissen- en snoepbos kregen hier ook hun plaats.

Huizen en mensen:

Geerkes en Joeste

Deze boerderij was destijds eigendom van Jan Bijnens (°1803) van Thommeze van Wiemesmeer, burgemeester van 1843-1850.
Nadat de kinderen Bijnens door huwelijk vertrokken waren kwam Joseph (Joest) Schreurs (1849-1941) hier wonen. Hij werd naamgever voor dit huis.
De naam ‘Geerkes’ komt van de voornaam Gerard (Gierke – Geerkes).

Box

De naam ‘Box’ komt van de familienaam Box. In de tweede helft van de 17de eeuw woonde hier Peter Box.

Lieëses

Eén van de bewoners in de 18de eeuw of vroeger moet een Leys (Laureys – Lees) geweest zijn.
Langgevelhoeve met losse schuur en welkomst- en schermboom. Vakwerk in hout te zien (opgevuld met betonblokken – assebrikken?). Eén van de laatste oude schuren in Zutendaal.

Hoeve bij Manneskes

Landbouwer Herman (Mannes – Manneske) Gommers (1786-1868) werd naamgever van de boerderij.
Langgevelhoeve en bakhuis met welkomstlindeboom. (gerenoveerd rond 2015) Houten balken boven de ramen en originele openingen zijn behouden. Bakhuis met speklagen van assebrikken (lokaal prouct)

Maone

Landbouwer Jan Maenen (1813-1881) was de naamgever van deze boerderij.

Vinke

Er is nog niet achterhaald waar de naam ‘Vinke’ vandaan komt. Zeker is dat in het begin van de 18de eeuw enkele mensen de naam Vincken droegen. Mogelijk is de oplossing alsdus: Herman Smits was de zoon van Lambertus en Gertrudis Venskes. Lambertus was de zoon van Joannes en Dymphna Beuls; zij was de dochter van Lambertus Beuls en Catharina Gijzen: de moedeer van Lambertus Beuls was wellicht Elisabeth Vincken.
Hoeve met meerdere lindebomen (rechts 4 schermbomen, links 2 welkomstbomen), fruitboom en eik4 lindebomen, ftuiboom en 2 lindes. (rond 1900 ?)

Tineskes